- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Kora:
250 gr mljevenog keksa
70 gr otopljenog margarina
500 ml soka od narandže
Krema:
1l mlijeka
8 kašika šećera
3 pudinga od čokolade
200 gr čokolade za kuhanje
125 gr margarina
100 gr šećera u prahu
250 ml slatkog vrhnja
1 želatin ( 10gr )
40 ml vode
Dekoracija:
250 ml slatke pavlake
1 red čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Prvo skuhati puding. 800 ml mlijeka staviti da provri. Za to vrijeme umutiti 3 pudinga, 8 kašika šećera i 200ml hladnog mlijeka.Kad mlijeko provri zakuhati razmućen puding i miješati dok se ne zgusne. Kad se zgusne dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje i miješati dok se ne otopi. Kad se otopi ostaviti da se skroz ohladi. Dok se puding hladi pripremiti koru.
Mljeveni keks, 70 gr otopljenog margarina i sok od narandže sjediniti. Biće tvrdo ali tako treba, kasnije će kora pokupiti višak tečnosti iz krema i omekšati. Obruč od kalupa uviti prijanjajućom folijom pa ga staviti na tasnu. Istresti smjesu za koru pa rukama rasporediti po tasni ravnomijerno.
Kada se puding ohladio ulupaćemo 125 gr margarina sa šećerom u prahu. Margarinu ćemo dodati puding i izmiksati da se sjedini. Izmiksamo 250ml slatke pavlake pa ćemo i nju dodati umućenoj kremi.
Dok mutimo kremu stavićemo želatin u vodu da nabubri. Želatin zagrijati da se skroz otopi, nikako da provri. U želatin ćemo dodati 2 kašike krema i sve sjediniti pa tu smjesu istresti u krem i izmiksati. Krem će biti malo ređi ali će se od želatina stegnuti. Ovako dobijen krem ćemo istresti u kalup preko kore i ostaviti bar 3h u frižideru da se stegne.
Izmiksati slatku pavlaku pa dekorisati tortu i preko pavlake dekorišemo sa čokoladom za kuhanje koju smo istopili sa kašikom ulja. Dodatno tortu prohladiti pa poslužiti.
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar