- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Ovaj recept je poseban zbog toga što se koristi domaća ručno rađena jufka za pitu.
Ukoliko niste stručni sa tijestom uvijek možete koristit kupovne jufke za baklavu.
PRIPREMA
Ukoliko niste stručni sa tijestom uvijek možete koristit kupovne jufke za baklavu.
PRIPREMA
Tijesto :
- pola kilograma mekog brašna
- pola kilograma mekog brašna
-oko 300 mililitara mlake vode
-prstohvat soli
Fil :
-1 kilogram jabuka
-100 grama šećera
-100 grama šećera
-malo ulja
Agda :
-500 mililitara vode
-500 grama šećera
-1 vanilin šećer
Zakuhati tijesto i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Za to vrijeme dok čekamo ogulimo jabuke i narendamo, dodamo šećer i ulje.
Kad je tijesto odstojalo, uzmite oklagiju i razvijte ga dok ne dobijete poveći krug, zatim ga malo pouljite i ostavite tako još 5 minuta. Nakon 5 minuta tijesto razvlačimo sa rukom, tako što zavučemo ruku ispod jufke i vučemo prema sebi, tako svuda okolo dok jufka ne bude prozirno tanka. Odrežite debele krajeve jufke i ostavite da se malo prosuši (10-tak minuta) da bi nam pita bila hrskava i prozračna. Zatim uzmemo smjesu sa jabukama i poredamo po krajevima jufke i polako rolamo prema sredini, na sredini samo prerežemo nožem i dobiti ćemo fine savijene šipke. Uzmite kockasti pleh, pouljite i režite šipke na dužinu vašeg pleha i slažite jenu do druge. Kada napunite pleh, u plehu vaše šipke izrežite na male kvadratiće ( ili male pravugaonike) , premažite maslacem i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
Kad je tijesto odstojalo, uzmite oklagiju i razvijte ga dok ne dobijete poveći krug, zatim ga malo pouljite i ostavite tako još 5 minuta. Nakon 5 minuta tijesto razvlačimo sa rukom, tako što zavučemo ruku ispod jufke i vučemo prema sebi, tako svuda okolo dok jufka ne bude prozirno tanka. Odrežite debele krajeve jufke i ostavite da se malo prosuši (10-tak minuta) da bi nam pita bila hrskava i prozračna. Zatim uzmemo smjesu sa jabukama i poredamo po krajevima jufke i polako rolamo prema sredini, na sredini samo prerežemo nožem i dobiti ćemo fine savijene šipke. Uzmite kockasti pleh, pouljite i režite šipke na dužinu vašeg pleha i slažite jenu do druge. Kada napunite pleh, u plehu vaše šipke izrežite na male kvadratiće ( ili male pravugaonike) , premažite maslacem i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
Agdu zagrijemo do vrenja i kuhamo samo 5 minuta, zatim sa njom zalijemo vrelu jabukovaču.
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar