POGAČICE SA SIROM

JABUKOVAČA / PITA OD JABUKA (BAKIN RECEPT)

Ovaj recept je poseban zbog toga što se koristi domaća ručno rađena jufka za pitu.
Ukoliko niste stručni sa tijestom uvijek možete koristit kupovne jufke za baklavu.

PRIPREMA

Tijesto :
- pola kilograma mekog brašna 
-oko 300 mililitara mlake vode
-prstohvat soli

Fil :
-1 kilogram jabuka
-100 grama šećera
-malo ulja

Agda :
-500 mililitara vode
-500 grama šećera
-1 vanilin šećer


Zakuhati tijesto i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Za to vrijeme dok čekamo ogulimo jabuke i narendamo, dodamo šećer i ulje.
Kad je tijesto odstojalo, uzmite oklagiju i razvijte ga dok ne dobijete poveći krug, zatim ga malo pouljite i ostavite tako još 5 minuta.  Nakon 5 minuta tijesto razvlačimo sa rukom, tako što zavučemo ruku ispod jufke i vučemo prema sebi, tako svuda okolo dok jufka ne bude prozirno tanka. Odrežite debele krajeve jufke i ostavite da se malo prosuši (10-tak minuta) da bi nam pita bila hrskava i prozračna. Zatim uzmemo smjesu sa jabukama i poredamo po krajevima jufke i polako rolamo prema sredini, na sredini samo prerežemo nožem i dobiti ćemo fine savijene šipke. Uzmite kockasti pleh, pouljite i režite šipke na dužinu vašeg pleha i slažite jenu do druge. Kada napunite pleh, u plehu vaše šipke izrežite na male kvadratiće ( ili male pravugaonike) , premažite maslacem i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
Agdu zagrijemo do vrenja i kuhamo samo 5 minuta, zatim sa njom zalijemo vrelu jabukovaču.



Primjedbe